Jak parzymy kawę?



Rodzaje kaw



BRAZYLIA SANTOS

Kawa o delikatnym, łagodnym smaku bez wyraźnej kwaskowatości. Ziarna tej kawy nadają się idealnie do parzenia po turecku.

BRAZYLIA YELLOW BOURBON

jedna z najlepszych kaw świata o niskiej kwaskowatości. Kawa o delikatnym czekoladowo karmelowym smaku i intensywnym cytrusowo karmelowym aromacie.

GWATEMALA SHB EP ANTIGUA LOS VOLCANES

Malownicze miasteczko La Antigua Guatemala jest kulturalną i historyczną atrakcją kraju. Przez ponad 233 lata, aż do niszczycielskiego trzęsienia ziemi w roku 1773 było nawet stolicą Gwatemali.

Miasto jest otoczone trzema wulkanami Agua, Acantenango i Fuego, które są okresowo aktywne i nadal stanowią poważne zagrożenie dla mieszkańców regionu.

Centrum miasta w 1979 roku została wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa przez UNESCO.
Dzięki doskonałym warunkom klimatycznym i najbardziej urodzajnej wulkanizacji gleby, odmiany kawy Arabica, takie jak „Bourbon” i Catuai”, kwitną tu na wysokościach 1500 m n.p.m.

Wśród naszego wyboru kaw gwatemalskich, Genuine Antigua Los Volcanes i Almolonga to zdecydowanie najlepsze kawy pod względem jakości. Profil smakowy tych kaw jest przede wszystkim złożony. Za każdym razem jesteśmy zdumieni różnorodnością niuansów smakowych, które są wydobywane w zależności od stopnia prażenia.

ETIOPIA YIRGACHEFFE GRADE 2

Legenda etiopska opowiada o młodym pasterzu o imieniu Kaldi i jego stadzie kóz oraz o tym, jak pewnego dnia niespodziewanie natknęli się na tuzin małych drzewek z mnóstwem czerwonych wiśni.

Były to niezwykłe wiśnie, bo gdy kozy je zjadały, wyjątkowo się budziły i stawały się bardzo żywe. Nawet Kaldi spróbował tych wiśni i był bardzo zadowolony z tego, że mu dały wystarczająco dużo energii, aby uważniej obserwować swoje stado przez całą noc.

Pewnego dnia Kaldi powiedział zakonnikom o tym niezwykłym owocu, niedługo potem wszyscy zakonnicy jedli te wspaniałe wiśnie i cieszyli się ich niezwykłą mocą.

Wiele osób uważa, że Etiopia jest miejscem narodzin drzewa kawowego Arabica.

Drzewo rośnie najlepiej na wysokości 1200-1800 metrów, sezon głównego zbioru trwa od października do grudnia.

Tylko 2% upraw jest własnością rządu. Prawie połowa ludności Etiopii pracuje na farmach kawy, dlatego kawa odgrywa dużą rolę w gospodarce etiopskiej.

98% kawy etiopskiej (do której należy również nasza Yirgacheffe) jest uprawiana przez małe gospodarstwa, których plantacje nie przekraczają hektara, umożliwia to rolnikom dokładniejszej pielęgnacji ich plantacji co można później zauważyć po aromacie kawy w filiżance!

Yirgacheffe nosi nazwę swojego pochodzenia od południowej części Etiopii nad regionem Sidamo.

Jeśli chodzi o metody obróbki zielonych ziaren ,Yirgacheffe należy do kaw ( washed) tak jak Sidamo.

Ta metoda jest używana tylko dla najlepszych rodzajów kawy.

Filiżanka Etiopii Yirgacheffe jest wyjątkowa pod każdym względem, jej zapach jest bardzo kwiatowy i owocowy a smak bardzo wyrazisty, który na długo pozostanie na ustach.

KOSTARYKA SHB TARRAZU SAN RAFAEL

Na południe od San José znajdują się majestatyczne góry Tarrazú.

Osłonięty między wybrzeżem Pacyfiku, Doliną Środkową i wysokimi szczytami centralnego pasma górskiego kraju, Tarrazú jest jednym z najsłynniejszych regionów uprawy kawy na świecie.

Ten wspaniały obszar, czule znany jako Obszar Świętych, jest uważany za źródło najwspanialszych kaw Strictly Hard Bean w Kostaryce, uprawianych na wysokości od 3650 do 5900 stóp.
Bogata wulkaniczna gleba, duża wysokość, a także idealne połączenie światła słonecznego, temperatury i opadów zapewniają niezbędne składniki do produkcji wyjątkowej kawy.

Międzynarodowi cuppers uznali San Rafael RZ Tarrazú za najlepszą kawę w regionie Tarrazú. Ta filiżanka jest przykładem prawdziwego Tarrazú z głębokim aromatem, wibrującą i cytrynową kwasowością oraz gładkim finiszem.

MŁYN: Beneficio Palmichal
ZNAK TOWAROWY: San Rafael RZ
TYP SHB: (Strictly Hard Bean)
OBJĘTOŚĆ: 4000 worków rocznie
LOKALIZACJA: Pozyskiwane głównie z sektorów San Marcos i San Pablo w Tarrazú.
WYSOKOŚĆ: 3650 do 5900 stóp nad poziomem morza (1200-2000 metrów)
ODMIANA ARABICA: Caturra i Catuai
CHARAKTERYSTYKA ZIAREN: Ekstremalnie twarde, gęsto pokrojona ziarna
OKRES ZBIORÓW: od grudnia do lutego
OBRÓBKA: Arabika na mokro, Suszenie Bębnowe
ROZMIAR ziaren: Ponad 16
ZAPACH: Intensywny
SMAK: Bogaty
BODY : Średnio-wysoki
KWASOWOŚĆ: Mocno kwaśna

INDIA MONSOONED MALABAR AA

We wczesnych latach żeglarstwa dotarcie z Indii do Europy zajmowało około sześciu miesięcy drewnianymi statkami.

Ze względu na zmienność klimatu kawa w trakcie długiego wyjazdu zmieniła swój pierwotny styl, kolor, rozmiar ziaren i smak.

Obecnie indyjscy producenci wykorzystują Monsun do produkcji kawy speciality o takich samych właściwościach jak w dawnych czasach ale w znacznym krótszym czasie.
Nasze kawy Monsooned są przygotowywane i importowane wyłącznie z Indii.

Tradycyjny proces monsunowania odbywa się na wybrzeżu Malabar, czyli na zachodnim wybrzeżu Indii, zwłaszcza w Mangalorze .

Region Malabar słynie z doskonałych zasobów naturalnych, wilgotna atmosfera monsunowa powoduje zmiany ilościowe i jakościowe ziaren kawy, które tworzą wyjątkowo łagodny smak kawy w filiżance.

Proces monsunowy odbywa się od czerwca do września, kiedy monsunowy południowo-zachodni klimat jest najbardziej intensywny. Podczas tego procesu ziarna wchłaniają wilgoć i zyskują swoje właściwości, smak oraz zapach. Świeżo dojrzałe owoce są zbierane na polu, a następnie sortowane i dobrze suszone do momentu kiedy ziarna wydają grzechoczący dźwięk.

Kluczową rolę w przygotowaniu kawy monsunowej odgrywa proces suszenia na zachodnim wybrzeżu.

Po przybyciu ziaren kawy są one poddawane odpowiedniemu procesowi, są sortowane i selektywnie segregowane. Segregacja polega na wybieraniu tylko ziaren klasy "A&AA" a następnie umieszcza się je podczas zimnej i wilgotnej pogody na dobrze wentylowanych , cementowych podłogach w warstwach o grubości od 10 do 15 cm . Taki klimat umożliwia ziarnu wchłanianie wilgoci i pęcznienie.

Ziarna kawy zawierają początkowo około 11-12 procent wilgotności gdy pochłaniają wilgoć z atmosfery ich wilgotność wzrasta wówczas do 16-20 procent podczas całego procesu. Kolor ziarna zmienia na bladożółty.

Ziarna kawy są luźno napełniane w workach typu gunny i układane w stosy z zachowaniem wystarczającej przestrzeni między rzędami, aby powietrze monsunowe mogło swobodnie krążyć wokół worków w celu dalszemu jednorodnemu wchłanianiu wilgoci.

Kawa potem jest przebierana i ponownie pakowana w regularnych odstępach co 6-8 dni, aby zapobiec rozwojowi pleśni, a także zapewnić jednolity proces Mosooning.

Tak więc przygotowanie kawy Monsooned kończy się po około 8-10 tygodniach.

Przygotowana kawa jest polerowana i sortowana przez maszyny, a następnie przechodzi przez sortowniki kolorów, a także ręcznie przebierana w celu usunięcia defektów/czerni/nacięć itp.

Kawy te są potem pakowane i wysyłane.

KENIA AA

Kawa o pełnym, mocnym, wyrazistym i ostrym smaku oraz wysokiej kwaskowatości.

COLUMBIA SUPREMO

Kawa o bogatym, jedwabistym i doskonale zrównoważonym smaku. Może być degustowana o każdej porze dnia.

COLUMBIA EXCELSO

Kawa mocno prażona, w stylu włoskim, o ciężkim, bogatym i pełnym smaku z lekko wyczuwalną goryczką.

ETIOPIA SIDAMO Gr. 2

Etiopskie góry są uważane za źródło wszystkich arabik.

Kraj położony jest w północno-wschodniej Afryce i graniczy z Erytreą, Dżibuti, Somalią, Kenią oraz Sudanem. Zachodnia połowa kraju to górzysty region poprzecinany Wielkimi Rowami Afrykańskimi. Na wschodzie natomiast jest głównie suche płaskowyże. Wyżyny są ciepłe z letnimi opadami deszczu, chociaż występują susze; wschód jest gorący i suchy. 

Jednym z głównych regionów produkcji kawy to usytuowany na południu kraju region Sidamo, którego łączna powierzchnia to 10000 km2.
Kawa z prowincji Sidamo ma szczególny smak, plus niezwykłą kwasowość.  Ziarna zbierane są ręcznie gdzie później poddaje się jej obróbce na mokro podczas której dochodzi do pełnej fermentacji. Następnie ziarna poddaje się suszeniu różnymi sposobami albo na ziemi, betonie a także na specjalnych łóżkach.i Czas zbiorów przypada od października do grudnia.

TANZANIA AA

Kawa o pełnym, delikatnym smaku z mniejszą kwaskowatością niż kawa kenijska. AA- najwyższa klasa w klasyfikacji kaw.

INDONEZJA KALOSSI

Kawa o mocnym, wyrazistym smaku i syropowatej konsystencji. Idealna do espresso jako czysta arabika.

PAPUA NOWA GWINEA PLANTATION A'KONGO

Kawa jest zdecydowanie najcenniejszym towarem rolnym eksportowym Papui Nowej Gwinei, a korzyści z niej płynące są szeroko rozpowszechnione wśród ludności wiejskiej. Szacuje się, że istnieje około 240 000 małych plantacji kawy, o wielkości od kilkudziesięciu drzew do około akra.

Papua Nowa Gwinea produkuje prawie wyłącznie najwyższej jakości arabikę, a kategorie dla smakoszy stanowią 15-20 % całkowitej produkcji kawy. Kawa dla smakoszy Papua Nowa Gwinea jest najbardziej znana z klasyfikacji branżowej od super premium klasy AAA do klas A, X, Y.
Zdecydowanie większość rocznych zbiorów kawy w Papua Nowa Gwinea jest produkowana przez drobnych rolników z wyżyn. Zdecydowanie większość z tego jest produkowana z tradycyjnego burbona i typowych odmian arabiki, chociaż arusha została wprowadzona w latach 60-tych. Kawy te z wyżyn charakteryzują się średnim body, średnią kwasowością i niepowtarzalnym, lekkim, winnym charakterem. Zawartość kofeiny jest średnia do niskiej.

Nigdzie w tych tradycyjnych społecznościach rolniczych nie stosuje się pestycydów, fungicydów, a nawet nawozów nieorganicznych. Nie ma takiej potrzeby. Wiele obszarów uprawy arabiki znajduje się na wysokościach, na których temperatura otoczenia i poziom wilgotności są takie, że stanowią one ochroną przed szkodnikami.

MOCHA YEMEN MATARI GRADE A

Kawa Sayhee pochodzi z lekko nachylonej głębokiej międzygórskiej doliny w tradycyjnym obszarze uprawy kawy Bani Matar. Wzniesienie doliny Al-Sayh (mikropartii kawy nazwanej imieniem) znajduje się na wysokości od 1500 do 1700 metrów nad poziomem morza.

Na obszarze panują subtropikalne warunki klimatyczne ze średnią opadów wiosennych i letnich wynoszącą 300 mm oraz suchą jesienią i zimą.
Kawa w tej lokalizacji jest dobrej jakości ze względu na dostępność dodatkowego nawadniania ze stałego źródła w górnej dolinie. W ten sposób rolnicy mogą kontrolować czas kwitnienia i unikać stresu z powodu braku wody podczas rozwoju ziaren.
Eksporter zielonej kawy „Pearl of Tehama” stworzył opartą na rolnikach sieć zbierania i identyfikowalności w celu zbierania i kontroli kawy Matari – Sayhee eksportowanej do wielu klientów z 5 gospodarstw znajdujących się w mniejszych miejscowościach należących do 45 rolników z tego obszaru.
Każde gospodarstwo w wiosce (zwanej Mahlah) jest własnością i jest zarządzane przez 3-18 gospodarstw domowych z wielkością gospodarstw od 200 do 1000 drzew, w większości rozdrobnionych na różnej wielkości tarasy od kilku zaledwie 10 do nawet 100 drzew na działkę.

INDIA CHERRY (robusta)

Najbardziej poszukiwane płukane ziarno robusty, o mocnym, atrakcyjnym smaku. Idealna jako składnik mieszanek do dobrego espresso.