Jak parzymy kawę?



Rodzaje kaw



BRAZYLIA SANTOS

Kawa o delikatnym, łagodnym smaku bez wyraźnej kwaskowatości. Ziarna tej kawy nadają się idealnie do parzenia po turecku.

BRAZYLIA YELLOW BOURBON

jedna z najlepszych kaw świata o niskiej kwaskowatości. Kawa o delikatnym czekoladowo karmelowym smaku i intensywnym cytrusowo karmelowym aromacie.

GWATEMALA ANTIGUA

Kawa o łagodnym, delikatnym smaku z lekkim korzennym posmakiem i wyjątkowym, pełnym, przydymionym aromatem, dzięki czemu niegdyś była uważana za najlepszą na świecie.

ETIOPIA YIRGACHEFFE GRADE 2

Legenda etiopska opowiada o młodym pasterzu o imieniu Kaldi i jego stadzie kóz oraz o tym, jak pewnego dnia niespodziewanie natknęli się na tuzin małych drzewek z mnóstwem czerwonych wiśni.

Były to niezwykłe wiśnie, bo gdy kozy je zjadały, wyjątkowo się budziły i stawały się bardzo żywe. Nawet Kaldi spróbował tych wiśni i był bardzo zadowolony z tego, że mu dały wystarczająco dużo energii, aby uważniej obserwować swoje stado przez całą noc.

Pewnego dnia Kaldi powiedział zakonnikom o tym niezwykłym owocu, niedługo potem wszyscy zakonnicy jedli te wspaniałe wiśnie i cieszyli się ich niezwykłą mocą.

Wiele osób uważa, że Etiopia jest miejscem narodzin drzewa kawowego Arabica.

Drzewo rośnie najlepiej na wysokości 1200-1800 metrów, sezon głównego zbioru trwa od października do grudnia.

Tylko 2% upraw jest własnością rządu. Prawie połowa ludności Etiopii pracuje na farmach kawy, dlatego kawa odgrywa dużą rolę w gospodarce etiopskiej.

98% kawy etiopskiej (do której należy również nasza Yirgacheffe) jest uprawiana przez małe gospodarstwa, których plantacje nie przekraczają hektara, umożliwia to rolnikom dokładniejszej pielęgnacji ich plantacji co można później zauważyć po aromacie kawy w filiżance!

Yirgacheffe nosi nazwę swojego pochodzenia od południowej części Etiopii nad regionem Sidamo.

Jeśli chodzi o metody obróbki zielonych ziaren ,Yirgacheffe należy do kaw ( washed) tak jak Sidamo.

Ta metoda jest używana tylko dla najlepszych rodzajów kawy.

Filiżanka Etiopii Yirgacheffe jest wyjątkowa pod każdym względem, jej zapach jest bardzo kwiatowy i owocowy a smak bardzo wyrazisty, który na długo pozostanie na ustach.

KOSTARYKA TARAZZU

Kawa o mocnym wyrazistym smaku z lekkim orzechowym posmakiem i pięknym, niepowtarzalnym aromatem. "SHB" (stricty hard bean - wyłącznie twarde ziarno).

INDIA MALABAR

Kawa monsunowa o gładkim, łagodnym smaku i mocnym korzennym zapachu. Bardzo niska kwaskowatość.

KENIA AA

Kawa o pełnym, mocnym, wyrazistym i ostrym smaku oraz wysokiej kwaskowatości.

COLUMBIA SUPREMO

Kawa o bogatym, jedwabistym i doskonale zrównoważonym smaku. Może być degustowana o każdej porze dnia.

COLUMBIA EXCELSO

Kawa mocno prażona, w stylu włoskim, o ciężkim, bogatym i pełnym smaku z lekko wyczuwalną goryczką.

ETIOPIA SIDAMO

Ziarna z ojczyzny kawy, charakteryzujące się mocnym i głębokim smakiem oraz korzenno-kwiatowym aromatem. Bez wyrażnej kwaskowatości.

TANZANIA AA

Kawa o pełnym, delikatnym smaku z mniejszą kwaskowatością niż kawa kenijska. AA- najwyższa klasa w klasyfikacji kaw.

INDONEZJA KALOSSI

Kawa o mocnym, wyrazistym smaku i syropowatej konsystencji. Idealna do espresso jako czysta arabika.

PAPUA NOWA GWINEA

Kawa o łagodnym, delikatnym smaku z lekko orzechowym posmakiem oraz intensywnym aromacie.

MOCHA YEMEN

Najstarszy gatunek kawy, do tej pory uprawiana tradycyjnymi metodami. Kawa o doskonałym, delikatnym i niepowtarzalnym smaku z nutką egzotycznego i winnego posmaku.

INDIA CHERRY (robusta)

Najbardziej poszukiwane płukane ziarno robusty, o mocnym, atrakcyjnym smaku. Idealna jako składnik mieszanek do dobrego espresso.