Jak parzymy kawę?



Rodzaje kaw



BRAZYLIA SANTOS

Kawa o delikatnym, łagodnym smaku bez wyraźnej kwaskowatości. Ziarna tej kawy nadają się idealnie do parzenia po turecku.

BRAZYLIA SANTO ANTONIO

Kawa średnio prażona o wyrazistym, głębokim i pełnym smaku, bez wyrażnej kwaskowatości oraz wspaniałym aromacie.

GWATEMALA ANTIGUA

Kawa o łagodnym, delikatnym smaku z lekkim korzennym posmakiem i wyjątkowym, pełnym, przydymionym aromatem, dzięki czemu niegdyś była uważana za najlepszą na świecie.

ETIOPIA YIRGACHEFFE

Kawa o niezwykłym, bogatym smaku z nutką posmaku czekolady. Najniższa zawartość kofeiny wśród arabik. Zalecana do parzenia po turecku.

KOSTARYKA TARAZZU

Kawa o mocnym wyrazistym smaku z lekkim orzechowym posmakiem i pięknym, niepowtarzalnym aromatem. "SHB" (stricty hard bean - wyłącznie twarde ziarno).

INDIA MALABAR

Kawa monsunowa o gładkim, łagodnym smaku i mocnym korzennym zapachu. Bardzo niska kwaskowatość.

KENIA AA

Kawa o pełnym, mocnym, wyrazistym i ostrym smaku oraz wysokiej kwaskowatości.

COLUMBIA SUPREMO

Kawa o bogatym, jedwabistym i doskonale zrównoważonym smaku. Może być degustowana o każdej porze dnia.

COLUMBIA EXCELSO

Kawa mocno prażona, w stylu włoskim, o ciężkim, bogatym i pełnym smaku z lekko wyczuwalną goryczką.

ETIOPIA SIDAMO

Ziarna z ojczyzny kawy, charakteryzujące się mocnym i głębokim smakiem oraz korzenno-kwiatowym aromatem. Bez wyrażnej kwaskowatości.

TANZANIA AA

Kawa o pełnym, delikatnym smaku z mniejszą kwaskowatością niż kawa kenijska. AA- najwyższa klasa w klasyfikacji kaw.

INDONEZJA KALOSSI

Kawa o mocnym, wyrazistym smaku i syropowatej konsystencji. Idealna do espresso jako czysta arabika.

PAPUA NOWA GWINEA

Kawa o łagodnym, delikatnym smaku z lekko orzechowym posmakiem oraz intensywnym aromacie.

MOCHA YEMEN

Najstarszy gatunek kawy, do tej pory uprawiana tradycyjnymi metodami. Kawa o doskonałym, delikatnym i niepowtarzalnym smaku z nutką egzotycznego i winnego posmaku.

INDIA CHERRY (robusta)

Najbardziej poszukiwane płukane ziarno robusty, o mocnym, atrakcyjnym smaku. Idealna jako składnik mieszanek do dobrego espresso.